10 lipca 2017 Udostępnij

Jak radzić sobie z zakwaszeniem

Problem zakwaszenia dotyczyć będzie 80% Europejczyków. Problem z zaburzeniem równowagi kwasowo – zasadowej wpływa na osłabienie, infekcję czy senność, pojawiają się problemy ze skórą i włosami. Możemy doprowadzić do zaparć i biegunek. Dlatego właśnie będzie pojawiać się zakwaszenie organizmu. W naszym organizmie już na poziomie komórkowym dochodzi do różnych reakcji.

Potrzebny będzie tam odpowiedni poziom pH krwi. Standardowo będzie to 7,35-7.45. To środowisko, które będzie lekko zasadowe. W organizmie tworzy się produkty zdolne do zakwaszenia oraz do alkalizowania. Problem występuje w momencie, gdy zaczynają w naszym organizmie przeważać będą produkty kwaśne. Organizm w miarę możliwości stara się walczyć o to, by samemu niwelować te różnice. Między innymi stara się wydalać większe ilości CO2 z organizmu. Będzie dochodzi do zmiany mocznika na amoniak w nerkach, dzięki temu będzie można bowiem poradzić sobie z usuwaniem większej ilości kwasów. Wszystko będzie jednak miało swoje granice.

Jakie przyczyny zakwaszenia?

Mało aktywności fizycznej, stres, szybkie tempo życia a także kilka innych czynników, z którymi nasz organizm sam sobie nie radzi. Kluczowa sprawa to między innymi nasze żywienie, które ma istotny wpływ na poziom pH w organizmie. To właśnie składniki jakie uwolnione są z trawionego pożywienia będą decydować o zakwaszeniu bądź alkalizowaniu. Takie składniki jak sód, potas, wapń czy magnez działają alkalizująco natomiast fosfor, chlor czy siarka działają zakwaszająco.

Jeśli chodzi o produkty zakwaszające będą to takie składniki jak:

Produkty, które zakwaszają organizm:

• jaja,

• mięso,

• wędliny,

• ryby,

• sery,

• produkty zbożowe,

• polerowany ryż,

• tłuszcze,

• słodycze,

• słodkie napoje gazowane,

• kawa, czarna herbata, alkohol.

Warzywa w codziennej diecie

Natomiast do produktów odkwaszających zaliczyć można

• kasza gryczana i jaglana,

• surowe mleko i śmietana,

• warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),

• większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny),

• migdały.

Należy powiedzieć, że produkty zakwaszające nie muszą być kwaśne w smaku. Liczy się to co będzie powstawać w momencie, gdy dojdzie do przemiany spożywanych produktów.

Jak unikać zakwaszenia

Systematyczne wprowadzenie produktów zakwaszających powoduje stopniowe niszczenie organizmu. Rozwiązaniem nie będzie tutaj całkowite likwidowanie produktów zakwaszających, ale ich racjonalizowanie. Powinno się stawiać na stosunek 20% produktów kwasowych i 80%produktów alkalizujących. Przede wszystkim będzie można to osiągnąć unikać nadmiaru mięsa, kawy, słodkich napojów, produktów przetworzonych. Zamiast tego wprowadzać można duże ilości warzyw.

Marcin Czarnecki

Redakcja ca.org.pl