18 lipca 2017 Udostępnij

Płynny chlorofil – czemu warto?

Pewnie wiele osób wie o tym, że zielony kolor roślin wynikać będzie z chlorofilu. Nie jest także tajemnicą, że chlorofil wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Niektórzy nadal uważają, że wystarczy wyłącznie spożywać zielone warzywa i od razu nasz organizm będzie radził sobie dużo lepiej. Jednak w praktyce wygląda to zupełnie inaczej, przede wszystkim trudno jest kupić warzywa, które nie mają chemii wynikającej z procesu hodowli.

Obecnie naukowcy realizują działania, w ramach których udało się wyizolować chlorofil z zielonych tkanek roślin i jest on proponowany nam w formie płynnej, która staje się lepiej przyswajalna.

Chlorofile to istotna grupa związków chemicznych, które występują w roślinach oraz algach a także w niektórych bakteriach fotosyntezujących. Wyróżnia się obecnie chlorofile a i b, które powszechnie występują w ludzkim organizmie oraz chlorofil c i d, który będzie znajdował się tylko w glonach. Wszystkie jego rodzaje odpowiadają za proces fotosyntezy, a wiec roślina będzie się odżywiać, może normalnie wzrastać. Barwa chlorofilu to wynik tego, że roślina pochłania znaczącą część czerwonego a także niebieskiego światła zielone światło odbija i taki kolor może widzieć człowiek. W budowie chlorofil będzie bardzo podobny do hemoglobiny i dlatego określany jest właśnie zieloną krwią roślin.

Algi na odchudzanie

W tej chwili realizowane są także badania, które dotyczą alg morskich, skupiają się one na potencjalnych składnikach, które będą wspierać odchudzanie. Badania tutaj są prowadzone, ale niezależnie od nich warto wiedzieć, że tak czy tak warto będzie spożywać algi, ponieważ znajduje się tam chlorofil. Jeśli będzie się go spożywać w odpowiedniej ilości mamy szansę na to, by chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które niszczą go na poziomie komórkowym. Dodatkowo wpływa on skutecznie na dotlenianie naszego organizmu.

Sok z chlorofilem

Jest również zaletą spożywanie tego składnika, dlatego, że dzięki niemu jest możliwość sprawnie oczyścić krew i płyny ustrojowe. W organizmie ze względu na tryb życia mamy liczne związku toksyczne, które nie są bezpieczne dla nas. Dlatego trzeba szukać takich rozwiązań, które wpłyną na pozytywne regulowanie pracy układu pokarmowego, by te toksyny usunąć. Świetną opcją jest chlorofil, który sprawdza się idealnie w procesie detoksu.

Chlorofil w walce z chorobami

Specjaliści podkreślają, że zielony barwnik jest to element, który ułatwia walkę z nowotworami, hamuje ich rozwój, chroni nasze DNA i neutralizuje działanie związków kancerogennych, które raka wywołują. Będzie on stosowany w trakcie leczenia chorób krwi, anemii czy hemofilii, gwarantować może zwiększenie liczby czerwonych krwinek, będzie poprawiał krzepliwość krwi, stan układu krwionośnego.

Chlorofil będzie ważny dla osób, które walczą z cukrzycą i potrzebują tego składnika, który może odpowiadać za regulowanie poziomu cukru we krwi. Łagodzi stany zapalne, reguluje hormony w organizmie u kobiet może gwarantować spokojne regulowanie cyklu miesiączkowego. będzie również cenny dla kobiet karmiących, ponieważ może stymulować laktację.

Marcin Czarnecki

Redakcja ca.org.pl